Diabetul se refera la functia pancreasului, respectiv la productia de insulina in mentinerea echilibrului de zahar in sange si eliberarea sucului pancreatic plin de enzime ce ajuta la digestie. Sucul pancreatic are pH-ul de 8.8, tocmai pentru a echilibra pe cat posibil bolul alimentar acid receptionat de organism. Dar consumul proteinelor in exces, al carbohidratilor si a zaharului fac ca functia pancreatica sa fie insuficienta, chiar ineficienta; lucru ce duce la oboseala cronica, crestere in greutate, deshidratare, predispozitie la infectii, boli de inima, etc…
Diabetul la adulti este o stare de adaptare a organismului la deshidratare cronica. Aparitia diabetului este rezultatul deficientei de apa din creier ajunsa pana acolo incat sistemul de neurotransmitatori din creier este afectat (in special sistemul care este regularizat de neurotransmitatorul serotonin). Creierul este programat sa creasca zaharul din sange astfel incat sa-si poata mentine volumul normal ca sa faca fata nevoilor organismului atunci cand exista deficienta de apa in corp.
Cand se instaleaza deshidratarea cronica, creierul depinde mai mult de glucoza ca sursa de energie. In cazul in care o persoana este stresata, 85% din suplimentul de energie necesar pentru creier, este data doar de zahar. Din acest motiv, persoanele care trec prin perioade dificile simt nevoia consumului dulciurilor. In timp ce celelalte celule au nevoie de insulina ca sa primeasca glucoza prin peretii celulari, creierul nu depinde de insulina sa primeasca zaharul prin membranele celulare. Prin natura lui creierul este programat sa ceara mai multa glucoza in organism cand deshidratarea este persistenta pentru ca aceasta sa nu-l deterioreze si mai mult si recuperarea sa nu mai fie posibila.
Principala problema apare din cauza unui factor foarte important: metabolismul sarii din corp (sare si potasiu – sunt si ele afectate negativ cand apare deficitul de apa). Aceasta stare poate fi tratata prin cresterea aportului de apa kangen si printr-o dieta care aduce necesarul de minerale si de aminoacizi (aminoacizii ajuta la repararea tesuturilor, inclusiv tesuturile creierului care necesita acest lucru).
Exista o cantitate mult mai mica de triptofan in creierul unui diabetic. Triptofanul asigura aportul de sare in organism. Sarea este responsabila pentru reglarea volumului de apa din afara celulelor corpului. Cand se inregistreaza deficienta de triptofan in organism, intalnim deasemenea si o lipsa mare de sare in corp. Asadar o cantitate mica de triptofan impreuna cu o cantitate mica de sare in corp face ca zaharul din sange sa fie responsabil de mentinerea apei in organism si in afara celulelor sale. Din cauza acestei noi cerinte, si in compensare cu lipsa sarii din corp, nivelul de zahar din sange creste.
Pancreasul este organul care sufera in cazul diabeticilor.
Pancreasul este extrem de dependent de o dietă alcalină corectă. Toate aspectele funcţiei pancreatice reduc aciditatea în exces şi reglează echilibrul glucidelor în sânge. Pentru a avea un echilibru corespunzător al glucidelor în sânge, trebuie să menţineţi o dietă în primul rând alcalină si sa consumati apa alcalina kangen.
Diabetul este o reflectare a stilului de viaţă (obiceiurile dumneavoastră) pe o perioadă de mai mulţi ani. Este o "boală obişnuită". Soluţia este foarte simpla - apa alcalina kangen. Apa kangen este un factor decisiv in combaterea diabetului!
Sursa: fragmente din “Nu esti bolnav, ti-e doar sete” , autor dr. Batmanghelidj
Simptomele diabetului
In afara de semnele de hipoglicemie si hiperglicemie exista o multime de alte potentiale probleme ce insotesc diagnosticul de diabet. Daca efectele secundare de la inceput nu va anunta o suferinta suficient de mare incat sa va determine sa va mentineti glicemia in limitele sanatoase, ce spuneti de complicatiile cardiovasculare, vatamarea nervilor sau a rinichilor, orbirea sau alte tulburari de vedere, precum si riscul crescut de amputare a unui membru? Toatea acestea, plus mai multe complicatii se datoreaza nu doar glicemiei nesanatoase, ci si hiperaciditatii organismului. Toate acestea impreuna duc la imbatranire prematura, intrucat, ca sa lasam fineturile la o parte, organismul incepe sa putrezeasca.
Sistemul cardiovascular
Sa incepem cu inima. Diabetul inseamna riscuri de doua sau chiar patru ori mai mari de aparitie a afectiunilor cardiace precum infartul miocardic, ateroscleroza, angina pectorala, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea, hipercolesterolemia si nivelul crescut al trigliceridelor. Organismul se protejeaza de acizii in exces (sau de zaharurile in exces) – care ar putea perfora vasele sangvine – legandu-i de grasimi si minerale. Dar aceste grasimi se acumuleaza in vasele de sange si in inima, provocand ateroscleroza, angina pectorala, infart miocardic sau accident vascular cerebral.
Inima trebuie atunci sa munceasca mai mult pentru a pompa sangele inspre si dinspre ea, impingand acelasi volum de sange prin vase sangvine ingustate, ceea ce se traduce prin hipertensiune. (Aproape 60% dintre pacientii hipertensivi sunt diabetici). Inima si vasele de sange bolnave slabite pot cauza, de asemenea, o crestere brusca a tensiunii atunci cand va ridicati brusc din sezut, ceea ce va provoaca ameteala. Acelasi lucru se poate intampla atunci cand stati mult timp in picioare.
Organismul face sa creasca si nivelul colesterolului LDL, pentru a lega acizii, si al trigliceridelor, pentru a se proteja de excesul de acizi rezultati in urma fermentarii excesului de zahar. Asa-numitul colesterol rau (LDL) va salveaza viata de aciditatea excesiva, pe termen scurt – cu pretul periclitarii vietii ca urmare a problemelor cardiovasculare, pe termen lung.
Acizii sunt substante foarte aderente si pot provoca lipirea celulelor una de alta, ceea ce provoaca probleme de circulatie precum claudicatia intermitenta (durere sau amorteala in zona membrelor inferioare in timpul mersului) si deprivare de oxigen, care duce la simptome precum: maini si picioare reci, gandire incetosata, uitare si pierderea memoriei, ameteala si chiar dementa. Insuficienta cardiaca congestiva isi are cauza in transformarea glucidelor in acizi, care “terciuiesc” muschiul cardiac.
Vederea
Deteriorarea vaselor sangvine care iriga retina poarta numele de retinopatie diabetica. Ea poate cauza orbirea. De fapt, diabetul este cauza principala a cazurilor noi de orbire. Multe tulburari ale vederii au frecventa mai crescuta la pacientii diabetici, intre ele numarandu-se glaucomul (presiune la nivelul globului ocular care reduce fluxul de sange catre nervul optic) si cataracta (calcificare a cristalinului care determina pierderea acuitatii vizuale; organismul foloseste calciul pentru a neutraliza excesul de acizi), fiecare dintre aceste doua afectiuni fiind o data si jumatate mai frecventa la persoanele cu diabet. De asemenea, diabetul este asociat si cu cresterea frecventei edemului macular (pierderea acuitatii vizuale) si a neovascularizarii (glaucom hemoragic), determinate si ele de hiperaciditate.
Rinichii
In cinsprezece ani de boala, la 20% dintre pacienti apar boli renale, care pot duce chiar pana la insuficienta renala, afectiune cu potential letal. Rinichii capituleaza pur si simplu si inceteaza sa mai functioneze, dupa atata efort pentru eliminarea acizilor rezultati in urma excesului de glucoza.
Sistemul nervos
Aproape 60-70% dintre pacientii cu diabet prezinta deteriorari la nivelul sistemului nervos ce pot determina o gama larga de simptome, printre care furnicaturi, senzatie de arsura, amorteala, pierderea sensibilitatii la rece sau la cald si dureri intepatoare, in special la nivelul mainilor si al picioarelor, si mergand de la tulburari de digestie, transpiratie excesiva, disfunctii de erectie pana la afectarea tensiunii arteriale si pulsului. Neuropatia membrelor inferioare, de exemplu, este o afectiune care face ca pacientul sa nu poata ridica suficient piciorul pentru a pasi, din cauza deteriorarii nervilor motori ai membrelor inferioare. Un alt exemplu este incontinenta urinara (controlul slab al vezicii urinare). Ea apare ca urmare a deteriorarii nervilor care inerveaza vezica urinara, ceea ce duce la dilatarea vezicii, pierderi de urina si/sau dificultate de a goli total vezica, problema care duce, la randul ei, la cresterea incidentei infectiilor urinare.
Amputarea
Peste 67 000 de picioare sunt amputate anual in Statele Unite din cauza complicatiilor diabetului; mai mult de jumatare dintre cazuri ar putea fi preintampinate prin diagnosticarea la timp si printr-un stil de viata si o alimentatie corecte. Cauza subiacenta este afectarea circulatiei la nivelul membrului respectiv, care se manifesta la suprafata mai intai prin ulceratii ale piciorului, care se suprainfecteaza si apoi produc cangrena (putrezirea tesuturilor, care se trateaza numai prin indepartarea lor pe cale chirurgicala).
Obezitatea
Intr-o situatie de criza, in loc sa arda grasimile, organismul le acumuleaza pe toate, incercand cu disperare sa se apere, si le utilizeaza pentru a lega cat mai mult acid cu putinta, indepartandu-l de organele vitale.
Afectiunile gastro-intestinale
Aceste tulburari sunt frecvente la pacientii cu diabet si includ greata, varsaturile, constipatia sau diareea. Toate acestea pot incetini activitatea musculaturii stomacului sau a intestinului, ceea ce determina o golire ineficienta a tubului digestiv. Gastropareza diabetica apare atunci cand stomacul isi evacueaza prea lent continutul in intestinul subtire, din cauza ca nervii care controleaza ritmul acestui proces au fost deteriorati. La pacientii care trebuie sa-si administreze insulina inainte de masa, glicemia scade inainte ca alimentele sa poata sa fie absorbite.
Disfunctii sexuale
Mai mult de jumatate dintre barbatii diabetici cu varsta peste cincizeci de ani sufera de impotenta; impotenta apare la diabetici cu zece-cincisprezece ani, in medie, mai devreme decat la barbatii care nu au diabet. Peste o treime dintre femeile cu diabet sufera de deteriorari de un fel sau altul ale functiilor sexuale, intre care scaderea sensibilitatii la atingere datorita afectarii nervoase, mucoasa vaginala uscata si libidou scazut. Functia sexuala si libidoul sunt controlate de sistemul nervos autonom, care poate fi paralizat de hiperaciditate.
Osteoporoza
Organismul extrage calciul din oase pentru a neutraliza acizii si a mentine echilibrul delicat al pH-ului. Acesta este un proces normal, dar atunci cand rezervele de calciu sunt exploatate prea mult, oasele isi pierd din densitate si devin fragile.
Dezechilibrul hormonal
Ciupercile parazite, care se inmultesc rapid in mediul acid pe care-l agraza, duc la fermentarea hormonilor, ceea ce provoaca scaderea nivelului de DHEA (dihidroepiandrosteron – hormon steroid secretat de corticosuprarenale, precursor al hormonului androgen la femei), printre altele, si determina un dezechilibru general al tuturor hormonilor, cauzand simptome precum bufeurile, balonarea, retentia de apa, iritabilitatea si depresia.
Transpiratia
Uneori se poate sa transpirati brusc in timp ce mancati (oficial, aceasta se numeste transpiratia gustativa), fiindca organismul incearca sa scape de acizii pe care-i ingerati prin porii pielii.
Afectiunile articulare
O caracteristica problematica a diabetului poarta numele de piciorul cubic Charcot sau osteoartropatia diabetica. Ea afecteaza de obicei, articulatiile pe care se sprijina greutatea corpului, precum gleznele. Oasele slabite (deoarece calciul este extras din ele pentru a neutraliza excesul de acizi) si, in plus, sensibilitatea este diminuata (in special, la extremitati), din cauza deteriorarii nervilor, astfel ca in aceste zone se pot produce fracturi care trec neobservate, in ciuda inflamarii zonei. Deoarece pacientul nu simte durerea, nervii fiind deteriorati, el continua sa foloseasca articulatiile bolnave, vatamarea se agraveaza, musculatura se atrofiaza, iar articulatia poate suferi o deformare ireversibila.
Mai putin dramatica initial, poate, dar de asemenea frecventa este rigiditatea degetelor, care poate deveni suficient de severa incat sa ingreuneze activitati precum scrisul, imbracatul, legatul sireturilor la pantofi sau apucatul obiectelor de dimensiuni mici.
Parodontoza
La pacientii cu rezistenta la insulina si diabet de tip 2 sunt frecvente afectiunile precum parodontoza agresiva, cariile la nivelul marginii gingivale, uscaciunea gurii si infectiile cavitatii bucale.
Infectiile cu ciuperci parazite
Micozele vaginale sunt doar una dintre manifestarile evidente ale inmultirii ciupercilor patogene din organism, iar pacientele cu diabet sunt afectate mai frecvent decat femeile cu un nivel normal al glicemiei.
Sunt sigur ca aceasta lista nu contine nicio situatie pe care ati vrea s-o traiti, daca aveti de ales. Vreme de multi ani, aceste probleme au fost considerate urmari inevitabile ale diabetului. Asa ca nu pot decat sa afirm cu suficienta tarie sau cat mai des: pastrand constant controlul asupra nivelului glicemiei, puteti preintampina aceste complicatii. Insulina si antidiabeticele orale au propriile efecte adverse, iar efectul lor nu este uniform, in special ca urmare a faptului ca sprijina o alimentatie pe zaharuri. Alcalinizarea organismului controleaza glicemia o data pentru totdeauna, in mod natural si fara efecte secundare.
Sursa: fragmente din Dieta Young pentru bolnavii de diabet; autor Robert O. Young
Simptomele diabetului
In afara de semnele de hipoglicemie si hiperglicemie exista o multime de alte potentiale probleme ce insotesc diagnosticul de diabet. Daca efectele secundare de la inceput nu va anunta o suferinta suficient de mare incat sa va determine sa va mentineti glicemia in limitele sanatoase, ce spuneti de complicatiile cardiovasculare, vatamarea nervilor sau a rinichilor, orbirea sau alte tulburari de vedere, precum si riscul crescut de amputare a unui membru? Toatea acestea, plus mai multe complicatii se datoreaza nu doar glicemiei nesanatoase, ci si hiperaciditatii organismului. Toate acestea impreuna duc la imbatranire prematura, intrucat, ca sa lasam fineturile la o parte, organismul incepe sa putrezeasca.
Sistemul cardiovascular
Sa incepem cu inima. Diabetul inseamna riscuri de doua sau chiar patru ori mai mari de aparitie a afectiunilor cardiace precum infartul miocardic, ateroscleroza, angina pectorala, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea, hipercolesterolemia si nivelul crescut al trigliceridelor. Organismul se protejeaza de acizii in exces (sau de zaharurile in exces) – care ar putea perfora vasele sangvine – legandu-i de grasimi si minerale. Dar aceste grasimi se acumuleaza in vasele de sange si in inima, provocand ateroscleroza, angina pectorala, infart miocardic sau accident vascular cerebral.
Inima trebuie atunci sa munceasca mai mult pentru a pompa sangele inspre si dinspre ea, impingand acelasi volum de sange prin vase sangvine ingustate, ceea ce se traduce prin hipertensiune. (Aproape 60% dintre pacientii hipertensivi sunt diabetici). Inima si vasele de sange bolnave slabite pot cauza, de asemenea, o crestere brusca a tensiunii atunci cand va ridicati brusc din sezut, ceea ce va provoaca ameteala. Acelasi lucru se poate intampla atunci cand stati mult timp in picioare.
Organismul face sa creasca si nivelul colesterolului LDL, pentru a lega acizii, si al trigliceridelor, pentru a se proteja de excesul de acizi rezultati in urma fermentarii excesului de zahar. Asa-numitul colesterol rau (LDL) va salveaza viata de aciditatea excesiva, pe termen scurt – cu pretul periclitarii vietii ca urmare a problemelor cardiovasculare, pe termen lung.
Acizii sunt substante foarte aderente si pot provoca lipirea celulelor una de alta, ceea ce provoaca probleme de circulatie precum claudicatia intermitenta (durere sau amorteala in zona membrelor inferioare in timpul mersului) si deprivare de oxigen, care duce la simptome precum: maini si picioare reci, gandire incetosata, uitare si pierderea memoriei, ameteala si chiar dementa. Insuficienta cardiaca congestiva isi are cauza in transformarea glucidelor in acizi, care “terciuiesc” muschiul cardiac.
Vederea
Deteriorarea vaselor sangvine care iriga retina poarta numele de retinopatie diabetica. Ea poate cauza orbirea. De fapt, diabetul este cauza principala a cazurilor noi de orbire. Multe tulburari ale vederii au frecventa mai crescuta la pacientii diabetici, intre ele numarandu-se glaucomul (presiune la nivelul globului ocular care reduce fluxul de sange catre nervul optic) si cataracta (calcificare a cristalinului care determina pierderea acuitatii vizuale; organismul foloseste calciul pentru a neutraliza excesul de acizi), fiecare dintre aceste doua afectiuni fiind o data si jumatate mai frecventa la persoanele cu diabet. De asemenea, diabetul este asociat si cu cresterea frecventei edemului macular (pierderea acuitatii vizuale) si a neovascularizarii (glaucom hemoragic), determinate si ele de hiperaciditate.
Rinichii
In cinsprezece ani de boala, la 20% dintre pacienti apar boli renale, care pot duce chiar pana la insuficienta renala, afectiune cu potential letal. Rinichii capituleaza pur si simplu si inceteaza sa mai functioneze, dupa atata efort pentru eliminarea acizilor rezultati in urma excesului de glucoza.
Sistemul nervos
Aproape 60-70% dintre pacientii cu diabet prezinta deteriorari la nivelul sistemului nervos ce pot determina o gama larga de simptome, printre care furnicaturi, senzatie de arsura, amorteala, pierderea sensibilitatii la rece sau la cald si dureri intepatoare, in special la nivelul mainilor si al picioarelor, si mergand de la tulburari de digestie, transpiratie excesiva, disfunctii de erectie pana la afectarea tensiunii arteriale si pulsului. Neuropatia membrelor inferioare, de exemplu, este o afectiune care face ca pacientul sa nu poata ridica suficient piciorul pentru a pasi, din cauza deteriorarii nervilor motori ai membrelor inferioare. Un alt exemplu este incontinenta urinara (controlul slab al vezicii urinare). Ea apare ca urmare a deteriorarii nervilor care inerveaza vezica urinara, ceea ce duce la dilatarea vezicii, pierderi de urina si/sau dificultate de a goli total vezica, problema care duce, la randul ei, la cresterea incidentei infectiilor urinare.
Amputarea
Peste 67 000 de picioare sunt amputate anual in Statele Unite din cauza complicatiilor diabetului; mai mult de jumatare dintre cazuri ar putea fi preintampinate prin diagnosticarea la timp si printr-un stil de viata si o alimentatie corecte. Cauza subiacenta este afectarea circulatiei la nivelul membrului respectiv, care se manifesta la suprafata mai intai prin ulceratii ale piciorului, care se suprainfecteaza si apoi produc cangrena (putrezirea tesuturilor, care se trateaza numai prin indepartarea lor pe cale chirurgicala).
Obezitatea
Intr-o situatie de criza, in loc sa arda grasimile, organismul le acumuleaza pe toate, incercand cu disperare sa se apere, si le utilizeaza pentru a lega cat mai mult acid cu putinta, indepartandu-l de organele vitale.
Afectiunile gastro-intestinale
Aceste tulburari sunt frecvente la pacientii cu diabet si includ greata, varsaturile, constipatia sau diareea. Toate acestea pot incetini activitatea musculaturii stomacului sau a intestinului, ceea ce determina o golire ineficienta a tubului digestiv. Gastropareza diabetica apare atunci cand stomacul isi evacueaza prea lent continutul in intestinul subtire, din cauza ca nervii care controleaza ritmul acestui proces au fost deteriorati. La pacientii care trebuie sa-si administreze insulina inainte de masa, glicemia scade inainte ca alimentele sa poata sa fie absorbite.
Disfunctii sexuale
Mai mult de jumatate dintre barbatii diabetici cu varsta peste cincizeci de ani sufera de impotenta; impotenta apare la diabetici cu zece-cincisprezece ani, in medie, mai devreme decat la barbatii care nu au diabet. Peste o treime dintre femeile cu diabet sufera de deteriorari de un fel sau altul ale functiilor sexuale, intre care scaderea sensibilitatii la atingere datorita afectarii nervoase, mucoasa vaginala uscata si libidou scazut. Functia sexuala si libidoul sunt controlate de sistemul nervos autonom, care poate fi paralizat de hiperaciditate.
Osteoporoza
Organismul extrage calciul din oase pentru a neutraliza acizii si a mentine echilibrul delicat al pH-ului. Acesta este un proces normal, dar atunci cand rezervele de calciu sunt exploatate prea mult, oasele isi pierd din densitate si devin fragile.
Dezechilibrul hormonal
Ciupercile parazite, care se inmultesc rapid in mediul acid pe care-l agraza, duc la fermentarea hormonilor, ceea ce provoaca scaderea nivelului de DHEA (dihidroepiandrosteron – hormon steroid secretat de corticosuprarenale, precursor al hormonului androgen la femei), printre altele, si determina un dezechilibru general al tuturor hormonilor, cauzand simptome precum bufeurile, balonarea, retentia de apa, iritabilitatea si depresia.
Transpiratia
Uneori se poate sa transpirati brusc in timp ce mancati (oficial, aceasta se numeste transpiratia gustativa), fiindca organismul incearca sa scape de acizii pe care-i ingerati prin porii pielii.
Afectiunile articulare
O caracteristica problematica a diabetului poarta numele de piciorul cubic Charcot sau osteoartropatia diabetica. Ea afecteaza de obicei, articulatiile pe care se sprijina greutatea corpului, precum gleznele. Oasele slabite (deoarece calciul este extras din ele pentru a neutraliza excesul de acizi) si, in plus, sensibilitatea este diminuata (in special, la extremitati), din cauza deteriorarii nervilor, astfel ca in aceste zone se pot produce fracturi care trec neobservate, in ciuda inflamarii zonei. Deoarece pacientul nu simte durerea, nervii fiind deteriorati, el continua sa foloseasca articulatiile bolnave, vatamarea se agraveaza, musculatura se atrofiaza, iar articulatia poate suferi o deformare ireversibila.
Mai putin dramatica initial, poate, dar de asemenea frecventa este rigiditatea degetelor, care poate deveni suficient de severa incat sa ingreuneze activitati precum scrisul, imbracatul, legatul sireturilor la pantofi sau apucatul obiectelor de dimensiuni mici.
Parodontoza
La pacientii cu rezistenta la insulina si diabet de tip 2 sunt frecvente afectiunile precum parodontoza agresiva, cariile la nivelul marginii gingivale, uscaciunea gurii si infectiile cavitatii bucale.
Infectiile cu ciuperci parazite
Micozele vaginale sunt doar una dintre manifestarile evidente ale inmultirii ciupercilor patogene din organism, iar pacientele cu diabet sunt afectate mai frecvent decat femeile cu un nivel normal al glicemiei.
Sunt sigur ca aceasta lista nu contine nicio situatie pe care ati vrea s-o traiti, daca aveti de ales. Vreme de multi ani, aceste probleme au fost considerate urmari inevitabile ale diabetului. Asa ca nu pot decat sa afirm cu suficienta tarie sau cat mai des: pastrand constant controlul asupra nivelului glicemiei, puteti preintampina aceste complicatii. Insulina si antidiabeticele orale au propriile efecte adverse, iar efectul lor nu este uniform, in special ca urmare a faptului ca sprijina o alimentatie pe zaharuri. Alcalinizarea organismului controleaza glicemia o data pentru totdeauna, in mod natural si fara efecte secundare.
Sursa: fragmente din Dieta Young pentru bolnavii de diabet; autor Robert O. Young
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu