APA : Elemetul esential al vietii
Importanta apei pentru viata:
Apa are un rol esential in intretinerea vietii. Fara apa nu ar putea exista viata. In organism apa intra in compozitia organelor, tesuturilor si lichidelor biologice. Ea dizolva si transporta substantele asimilate si dezasimilate; mentine constanta concentratia sarurilor in organism si, evaporandu-se pe suprafata corpului, ia parte la reglarea temperaturii. Apa contribuie la fenomenele osmotice din plante si are o deosebita importanta in procesul de fotosinteza.Apa Potabila se deosebeste de apa distilata. In conformitate cu STAS 1342-1950, apa potabila trebuie:
- sa fie limpede,incolora,fara miros sau gust deosebit;
- sa aiba temperatura cuprinsa intre 7° si 15°C si sa nu varieze mult in timpul anului;
- sa nu contina materii straine in suspensie sau germeni patogeni;
- sa contina aer CO2 in solutie;
- substantele dizolvate raportate la un litru trebuie sa se incadreze intre anumite limite;
- sa nu contina azotiti sau sulfuri, saruri metalice precipitabile cu H2S sau cu (NH4)2S, cu exceptia micilor cantitati de Fe, Al, Mn;
- sa nu contina NH3 sau fosfati care pot proveni prin contaminarea apei cu substante organice in putrefactii si nici metan.
Apa are o importanta deosebita pentru viata omului, a plantelor si a animalelor. Fara apa, plantele se ofilesc si mor; animalele erbivore,fara hrana mor si ele, iar animalele carnivore fara hrana si fara adapost vor avea aceeasi soarta. Omul nu poate trai fara apa pe care o ia din natura. Apa din natura trebuie sa fie curata, adica sa nu contina substante toxice,daunatoare vietii. Apa pe care omul o foloseste pentru baut trebuie sa fie apa potabila. Apa din jurul fabricilor,fermelor de animale, oraselor mari este poluata. Ca apa sa devina potabila, omul o trateaza, folosind filtre speciale. In raurile poluate, plantele sunt primele care dispar,apoi incep sa moara si animalele cu cea mai mica rezistenta,cum ar fi pesti. Uneori , in urma unor greseli, se evacueaza in ape reziduuri otravitoare in cantitati foarte mari, ceea ce provoaca adevarate masacre. Nevoile zilnice maresc continuu consumul de apa in gospodariile oamenilor. Respectarea legilor tarii in domeniul ocrotirii factorilor mediului inconjurator este o indatorire a fiecarui om.
DIFERENTA DINTRE APA POLUATA SI APA POTABILA
Știați că:
- Omul poate supraviețui câteva săptămâni fără hrană,câteva zile fără apă, însă numai câteva minute fără aer.Aerul este esential pentru viața
- Cinci minute fără aer provoacă leziuni ireversibile la nivelul celulelor nervoase, cu consecințte grave, asupra sănătății, amenintând viața.
- Poluarea atmosferică este principala cauză a deceselor în cazul a 800.000 oameni/an
- Pentru a curăța aerul de poluarea generata de masini si de industrie avem nevoie de o patura de arbori de marimea Statelor Unite.
- Omul inhaleaza zilnic aproximativ 15000 litri de aer.
Poluarea, ca fenomen natural sau artificial,constituie o degradare remediabila sau iremediabila a proprietatilor si calitatilor fizico-chimice ale solului, subsolurilor, aerul si apei,de natura sa atraga dezechilibre ecologice si ale acosistemelor,degradarea factorilor naturali, deteriorarea conditiilor de viata pentru generatiile prezente si viitoare.
În ultimii 200 de ani industrializarea globala a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic. Arderea carbunelui si a gazului metan a dus la formarea unor cantitati enorme de dioxid de carbon si alte gaze, mai ales dupa sfarsitul secolului trecut a aparut automobilul. Dezvoltarea agriculturii a determinat acumularea unor cantitati mari de metan si oxizi de azot in atmosfera.
Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a mentinut timp de milioane de ani, este amenintat acum de activitatea omului. Aceste pericole ar fi efectul de sera ,,incalzirea globala, poluarea aerului,subtierea stratului de ozon si ploile acide,,.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu